Skip to content

Steekproeven.eu is het bedrijf van Paul van Batenburg. Ik noem mijzelf statisticus met verstand van controleren. Statisticus, omdat ik ben afgestudeerd als econometrist (Erasmus Universiteit, 1979). Controleren heb ik opgepikt door van 1986 tot 2021 tussen, met en voor accountants werkte.

Ik ken de voor mijn vakgebied relevante paragrafen uit de controlestandaarden door en door. Gebaseerd op die standaarden heb ik een statistisch model gebouwd dat vaststelt wanneer een controleur voldoende werk heeft gedaan om een oordeel te geven en wat vervolgens dat oordeel is. Dat model gaat verder dan de meeste handleidingen van accountantskantoren en -diensten.

Ik begrijp snel wat de vraag van de opdrachtgever is, en ben creatief in het vervolgens zoeken naar antwoorden door de controlestandaarden te combineren met de beschikbare methoden en technieken.

Voor ik in 1986 in dienst trad bij Deloitte, heb ik les gegeven in statistiek aan de EUR, RUL en UvA. Ik kan goed motiveren en uitleggen: zowel in 1984 (UvA) als in 2016 (Nyenrode) was ik docent van het jaar. Op het jaarlijkse symposium van de stuurgroep Statistical Auditing van het Limperg Instituut kreeg ik bijna elk jaar de hoogste score voor zowel inhoud als voor presentatie. Veel opdrachtgevers hebben mij tijdens het werk verteld dat statistiek “opeens toch leuk” bleek te zijn.

Ook heb ik diverse wetenschappelijke publicaties geschreven, onder meer eentje met Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen. Mijn literatuurlijst is hier te downloaden.

Van 1998 tot 2008 was ik Honorary Professor in Auditing aan de Warwick Business School in Coventry. Ook ben ik gedurende 20 jaren parttime docent Methoden & Technieken aan de Nyenrode Business Universiteit geweest.  Ook gaf ik gastcolleges in Breukelen,  Maastricht, Rotterdam en Tilburg.

Bij Deloitte werd ik in 1988 als eerste niet-accountant ‘medewerker’ in de auditafdeling en in 1992 werd ik als een van de eerste niet-accountants ‘partner’. Sinds 2005 richtte ik me als ‘senior manager’ binnen Deloitte volledig op de ontwikkeling van mijn vakgebied.

Begin 2021 ben ik met pensioen gegaan en heb ik Steekproeven.eu gestart.

Paul van Batenburg
Paul van Batenburg
Back To Top